Factorem nr 5

Page 1

Factorem mai 2016

Kristi ja Mette-Mariti seiklused Eesti Laulu peaproovis

..

..

~

Uheksa Uheksandikku lOpetavad .. Uheksanda

~

OPILANE ARVAB...


Kristi ja Mette-Mariti seiklused Mette-Marit Poltan Eesti Laulu peaproovis Nüüdseks on juba ammu teada, et Jüri Pootsmanni „Play“ rahvale ei meeldinud tema sõrmeviibutused olid palju kehvemad, kui Eesti Laulul. Ilmselt on selles oma roll ka Kristil ja MetteMaritil, kes Jürit Eesti Laulu Siis, kui Laura veel ei teadnud, et ta ei võida finaali peaproovis toetamas käisid, aga kahjuks Rootsi temaga kaasa sõita ei saanud, sest noh… koolis peab ju ka käima. 5. märtsil toimus Saku Suurhallis Eesti Laulu 2016 peaproov. Osalejaid oli kümme: Laura, Go Away Bird, Mick Pedaja, Grete Paia, Kéa, Jüri Pootsmann, Kati Laev ja Noorkuu, Cartoon feat. Kristel Aaslaid, Meisterjaan ja I Wear* Experiment. Hommikul 5:00 oli

äratus, kuna buss väljus Tartust kell 7:00. Kui olin ennast korda seadnud, võisimegi koos ema ja Kristiga hakata Tartu poole sõitma. Tartus Tallinnasse sõitsime umbes 2 tundi ja 30 minutit. Kui lõpuks olime Tallinnasse jõudnud, läksime kohe Ül-

emistesse shoppama. Meie kahjuks oli aga Ülemiste avamiseni jäänud veel pool tundi, seega me lihtsalt istusime ja ootasime. Oma ostud ära teinud, oli aeg hakata bussiga kesklinna sõitma. Kesklinnast hüppasime kohe teise bussi peale, mis viis meid Saku Suurhalli juurde. Peale 10-minutilist seismist, saime hoonesse Juhendaja: Eleene Sammler sisse. Saku Suurhallis Küljendaja: Evelin Kivi oli hästi palju rahvast. Reporterid: Regina Karise, Anti Kivi, Astrid Kuna me olime ühed Kivi, Sälli Kõivik, Rait Laksaar, Magnus Margus- esimesed, kes sisse son, Rait Nigol, Rhett Perve, Mette­Marit Poltan, said, jäime meie sellest Markus Võime, Thea Zirkel kõige suuremast tung2015-2016 koolilehed on ilmunud meedia vali- ist ilma. Andsime rikukursuse raames

Factorem

2


ided ära, läksime oma kohtasid otsima. Meie kohad olid otse lava ees esireas, seega neid polnud eriti raske leida. Varsti võiski üritus alata.

Nemad olid ka minu isiklikud lemmikud. Vahepeal tekkis Cartoonil ka väike paanika. Nimelt oli Kristel Aaslaidi kostüümi juhtiv pult ära kadunud. Õnneks leiti pult peagi ikkagi üles. Ürituse lõpupoole tuÜrituse alguses jagas käske meile lid lavale veel ka Daniel Levi, Isac Daniel Levi Viinalass: iga laulu Elliot (Soomest), Ivo Linna ja ajal tuleb püsti seista, ei tohi oma Maarja-Liis Ilus. Isac Elliot oli ka kohtade pealt liikuda, ei tohi lavale üks külaliskohtunikest. Kui üritus tulla. Kuid päris õhtujuhid olid lõppes, jäime noolima esinejate auikkagi Ott Sepp ja Märt Avandi. togramme. Meie kahjuks saime pilNendega igav juba ei hakka. Iga did ja autogrammid ainult kahelt esineja võeti vastu sooja aplausiga. esinejalt: Grete Paialt ja Lauralt. Mõnele lauljale elati rohkem kaasa, Kuid asi seegi. mõnele vähem. Kõige rohkem läks rahvale peale Jüri Pootsmann Hakkasime bussiga tagasi bussija Cartoon feat. Kristel Aaslaid. jaama sõitma, kui linnaliini bussijuht teatas, et buss on katki ja kõik peavad väljuma. Hüppasime siis kiiresti teisele bussile ja sealt edasi sõitsime trammiga. Varsti olimegi bussijaamas. Tagasi sõitmise ajal hakkasin vaatama telefonist Eesti Laulu finaali, kuna ma ei tahtnud ka sellest ilma jääda. Kell 20:30 olime juba Tartus ja saime hakata liikuma tagasi kodu poole.

Mette-Marit ja Kristi proovivad, mis tunne on punasel vaibal olla

Päev möödus nagu linnulennul. Üritus oli väga kaasahaarav. Palju parem oli näha seda kõike oma silmaga kui televiisorist. Televiisoris ei tule kõik need efektid nii hästi välja ja inimesed on teistsugused. Plaanin minna seda vaatama ka järgmisel aastal, kuid siis juba päris finaali.

3


Üheksa üheksandikku Suvehakul, täpsemalt 18. juunil toimub lõpupidu, mille tõttu Vara kool jääb ilma üheksast õpilasest, sest üheksandikud lõpetavad. Mis saab neist aga edasi? Küsitlesid 7. klassi õpilased ja pildid joonistasid 3. klassi õpilased, sest üheksandikke ja kolmandikke ühendab õpetaja Ruth Pari, kes õpetas lõpetajaid algklassides ja lõpetab sel aastal oma kolmanda klassiga. Raimond Kuhu kooli sa lähed edasi õppima kui Vara Põhikooli ära lõpetad? Kopli kutsekasse. Kelleks sa õpid seal? Kokaks. Miks valisid just selle ameti? Tundus kõige mõistlikum.

Egert Egert Enno läheb õppima Tartu Jaan Poska Gümnaasiumisse. Peale keskkooli läheb ta edasi ülikooli õppima infotehnoloogiat või majandust. Ta käis ühiskatsetel, seega proovis kõikidesse koolidesse Tartus. Ta ei oskagi arvata, kas ta midagi Vara Põhikoolist igatsema jääb, seda olevat näha tulevikus. Ta arvab, et need, kes on hetkel ta parimad sõbrad koolist, need arvatavasti jäävad, kuid muidugi on vilistlaste peol tore kõigiga suhelda ja näha, kuidas neil läheb.

Max-Gregor:

4

Minu soov on hakata kokaks. Seda sellepärast, et ma ei osanud midagi muud valida ja ma mõtlesin, et ma proovin kevadel ka kuhugi kandideerida. Ma kahjuks ei mäleta kelleks tahtsin saada 1. klassis, kuid tulevikus on plaan hakata tegelema sõjaväega. Tahaksin minna kas lahingu- või sõjakooli.


lõpetavad üheksanda Maiu

Jaan

Kuhu sa edasi õppima lähed ja mida sa tahaksid õppida? Ma lähen õppima toitlustusteenindust. Ma tahaks saada teenijannaks, kohvikutes ja baarides inimestele toitu ette viia. Mida sa siit koolist igatsema jääd peale lõpetamist? Oma klassikaaslasi, kõiki sõpru kui ka õpetajaid. Ma jään igatsema neid lolluseid, kui mu klassikaaslased rääkisid keset tundi või hakkasid tunnis laulma, jään igatsema sõprade toetust ja hoolimist, neid kallistusi mis ma saan koolipäeva lõpus. Mida sa mäletad esimesest klassist? Ma ütlesin õpetajale, et ma ei taha lugeda. Esimesest klassist peale ma ei tahtnud üldse õppida.

Kuhu sa edasi õppima lähed ja mida sa tahaksid õppida? Ma arvan, et Tartu Kutsehariduskeskusse, kuid ma pole veel kindel, mis ametit õppima lähen. Mida sa siit koolist igatsema jääd peale lõpetamist? Muidugi oma lahedat klassi, kellega mul on väga vinge on olnud ning kindlasti ka neid pahandusi, mida sai selles koolis üsna palju tehtud. Mida sa mäletad esimesest klassist? Mäletan oma tunnistust, kus olid kõik ained viied.

Ervin Pärast kooli lõpetamist plaanin minna Tartu Kutsehariduskeskusesse kokaks õppima, sain sinna juba sisse ka. Seejärel oletan, et tuleb varsti sõjaväekutse ja edasi plaaningi tegeleda sõjanduse valdkonnas.

5


Karlis

..

Mis kooli edasi õppima lähed ja mis ametit tahad pidama hakata? Ma lähen õppima Tartu Kutsehariduskeskusesse. Valisin endale väikeautomehaaniku eriala. Kelleks tahtsid saada esimeses klassis? Esimeses klassis tahtsin ma saada politseinikuks. Mida huvitavat ja/või põnevat jääb sulle meelde Vara Põhikoolist? Kõik need üheksa aastat on olnud põnevad ja naljarohked.

Alis

Edasi lähen õppima Tartu Kristjan Jaak Petersoni Gümnaasiumisse, inglis ekeele ja meedia suunda. Tulevikuamet oleks jurist, kuna see on tasuv töö. Oma klass meeldib mulle, kuigi me pole eriti ühtehoidvad. Eriti meeles on see, kui me käisime algklassides metsa ääres grillimas koos vanematega. Ma õppisin algklassides ühe aasta plokkflööti, kuid selle õpingud jäid mul pooleli, kuna unustasin nootide lugemise ära.

Helari

Plaanin teha sisseastumiskatsed Tartu Kutsehariduskeskusesse ja õppida kokaks. Hiljem tahan õppida elektrikuks

Lõpetajad saadab teele õpetaja Vallo Madar, pildi joonistanud õpetaja Ruth Pari.

6


Võistlustantsija Johannes Petmanson oma edu saladusest: pead olema koostöövalmis ja vedama partneriga „ühte vankrit“ Tõenäoliselt on jutuks tulnud, et meie kooli 6. klassis käib peaaegu elukutseline võistlustantsija Johannes Petmanson. Uurisime täpsemalt, kuidas see hobi välja näeb ja kui palju tööd selle nimel vaja teha on, et tipus olla.

Regina Karise Astrid Kivi Sälli Kõivik Mette-Marit Poltan Thea Zirkel

Miks sa hakkasid tantsimas käima? Kuna mu vanemad on tegelenud seltskonnatantsuga ja mu õdegi on tegelenud võistlustantsuga, siis pandi ka mind tantsutrenni. Millal alustasid? 8-aastaselt, 2011. aasta sügisel. Millises tantsuklubis sa tantsid? Tantsukoolis Tango. Alates veebruarist Rising Star grupis. Treeneriteks on Veiko Ratas, Juri Kagan ja Margarita Kagan. Mitu päeva nädalas sa treenid? Alates veebruarist kuus korda nädalas, vahel seitse korda.

maailmakarika etapist.

Kui vanalt sa käisid esimesel võistluKas sa oled olnud võistlustantsus Eesel? sti meister? 9-aastaselt, 2012. aasta märtsis. Sain Veel ei ole. seal 2. koha. Mitmel suuremal võistlusel sa käi- Mis riikides sa võistlemas käinud oled? nud oled? Olen osa võtnud viiest Eesti Eestis, Lätis, Soomes, Leedus. AauMeistrivõistlusest, ühest Põh- gustis Saksamaal Stuttgardis. jamaade Meistrivõistlusest, ühest World Openist ja kahest WDSFi Mis riikides sa treenimas käinud oled?

7


Välismaal ei ole treenimas käinud, aga välistreenerid Victor Nikovsky Venemaalt, Raimonds Pisevs Lätist, Vladimir Karpov Venemaalt, Hubert Pierzchalo Poolast jpt on tulnud ise meie juurde.

saada, pead olema koostöövalmis ja vedama partneriga „ühte vankrit“, muidu ei tule midagi head ega ka häid tulemusi. Kas sul on igaks võistluseks uus võistluskostüüm?

Kas sul on olenud mitu partnerit? Mida sa partneris hindad?

Ei ole, sest kõik kostüümid on väga kallid.

Jah. Praegu tantsin kolmanda partneri Kristinaga. Mina hindan seda, kuidas ta on valmis koostööd tegema, samuti, kui suure tahtmisega ta trenni teeb ja muidugi tantsu kvaliteeti. Kristina on täpselt selline.

Mis on su meeldejäävaim äpardus võistlustel?

Kuidas

Kas sa tahaksid saada elukutseliseks tantsijaks?

üldse

partnerit

saada?

See pole küll äpardus, aga üks kurb lugu oli see, kui ma jäin enne EMV Ladinas kõrgesse palavikku ja ei saanudki võistlema minna.

Tavaliselt otsustab seda treener, kuid partnereid otsitakse ka inter- Jah, kindlasti netis kuulutuste kaudu. Et partnerit

Märkimisväärse jalgrattaga vanahärra Olev Taaramäe kutsub lapsi kabetama

Ilmselt teab iga Vara elanik krapsakat vanahärrat helesinisel jalgrattal – Olev Taaramäed, kes jõu ja nõuga hoiab kabet au sees. Rhett Perve Niiet kõik, kes hobi asemel lollusi Rait Laksaar teevad, minge hoopis kaberingi! Rait Nigol Kuidas te jõudsite kabeni?

8

1946. aastal, kui kool lõppes ära, klassivennad ja õed põgenesid Varalt ära. Kardeti Siberisse küüditamist. Mina sain tööd Vara saeveskisse. Tekkis huvi võrkpalli vastu. Kui ma võrkpalli maha jätsin, hakkasin tegelema kabega.

Ma mängisin spordiveteranis 15 aastat kabet. Siis oli 12 aastat vahet, kus üldse ei mänginud. Endel Laksaar viis Vara põhikooli all kohvikus läbi võist-


Olev Taaramäe

• õpetab koolinoortele Vara kogukonnakeskuses kabet, • on aastaid kabeturniire korraldanud, • on võitnuid mitmeid kabevõistlusi, • peab mesilasi, • on tegelenud tuletõrjespordiga, • on olnud Tartu maakonna köieronimise meister.

Mis oli koolis Teie lemmik õppeaine?

lusi. Seal toimus minu esimene võistlus.

Telekas pole ma palju olnud, olen ainult paar korda. Midagi huvitavat ei olnudki.

Kas teie arvates on kabe sport? Ei oska öelda, rohkem nagu mälumäng. Aga see on ka sport. Kas te mängite malet ka?

Matemaatika. Mis oli siin koolis teistmoodi? Praeguse kooliga öeldes ei oskagi öelda. 70-aastasena käisin vanas saalis võrkpalli mängimas. Olete sattunud ka televiisorisse, mis tunne on telekas olla?

Kas jalgrattur Rein Taaramäe on Teie sugulane? Jah. Ta on minu venna pojapoeg.

Viis aastat enne pensionile minekut hakkasin malemängu korraldama. Seal oli 3 gruppi. A, B ja C grupp. Vaatasin mängu pealt ja hakkasin mängima C grupis. Mängisin naljapärast kaasa. Ma sain seal kolmanda koha ning sain ka diplomi. Mul olid malendid olemas, aga need varastati ära. Kelleks tahtsite väiksena saada? Seda ei oskagi öelda. Olin maapoiss.

Olev Taaramäe helesinine unistus

9


ÕPILANE ARVAB... ...kas me sellist sööklamööblit tahamegi? Unistus Vara Põhikooli uuest köögimööblist on juba ammu. Toolidest on puutükid väljas, lauad madalad ja kõiguvad. Õpilased ei taha sööklasse Astrid Kivi Mette-Marit Poltan tulla juba mööbli pärast. Sööklamööbel on väga vana ja katkine. See on juba aastast 1973. Ainult tähtsamatel Vara valla liikmetel on korralikumad toolid kui õpilastel. Tüdrukutel jäävad alati sukkpüksid toolide külge kinni ning halvimal juhul lõhuvad nad oma sukad ära. Minu arvates võiks kogu kooli köögimööbli välja vahetada. Eks kõik õpilased unistavad uutest toolidest ja laudadest. Usun, et see tõmbaks õpilasi rohkem söögivahetunnil sööma tulema.

Seda muret kommenteerib direktor Jüri Toit:

N juba ii aasta 1974 st

Praegune mööbel on väga ebamugav ja katkine. Koolisöökla remontimine on plaanis olnud juba aastaid. Pole veel päris kindel, kas on võimalik söökla mööblit uuendada sel aasta, kuna on ka palju muid kulusid, mida katta, seega tuleb teha valikuid.

...koolil peab olema ühine vorm, mida võistlustel kanda Magnus Margusson 10

Vara Põhikool vajab võimalust võistlustel silma paista oma ühiste tunnuste poolest. Näiteks T-särk, Rait Nigol Rhett Perve mille peale oleks kirjutatud „Vara Põhikool“.


Vara Põhikoolil võiks olla tunnus, mis eristaks meid teistest, näiteks võistlustel. Meil pole midagi, mis meid võistlustel või olümpiaadidel teistest koolidest eristaks. Paljudel koolidel on juba oma särgid, miks meil ei võiks olla? Siis me saaksime olla oma kooli üle uhked, et kui meil

Elva Gümnaasium

oleks oma kooli särgid või näiteks käepaelad. Ma usun, et nii mõnedki oleksid meie ideega nõus. Ainult teostuseks läheb vaja raha. Loodame peagi näha Vara Põhikooli särke, et oleks võistlustel uhke tunne. Valga Põhikool

a Tallinn eum ts ü L e s u Prants

11


MEELELAHUTUSNURK


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.